NIE TRACĘ SIEBIE W SCHIZOFRENII

Janssen mecenasem kampanii

NIE TRACĘ SIEBIE W SCHIZOFRENII

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest partnerem kampanii społecznej "Nie tracę siebie w schizofrenii" organizowanej przez Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Celem kampanii "Nie tracę siebie w schizofrenii" jest pokazanie choroby przez pryzmat osób, które zmagają się z nią na co dzień, a przez to zmiana stereotypowego podejścia do schizofrenii.

Głównym elementem kampanii jest film dokumentalny opowiadający o ludziach dotkniętych schizofrenią, którego premiera została zaplanowana na koniec października. Dokument w reżyserii Mirosława Mamczura to dwa krótkometrażowe obrazy przedstawiające sytuację Natalii i Marka – bohaterów spotu. Oboje pomimo choroby realizują swoje pasje i prowadzą aktywne, normalne życie. W filmie dzielą się także swoim doświadczeniem w walce z chorobą.
Klip zostanie wyświetlony w kinach w wybranych miastach w Polsce, a pokazom będą towarzyszyć spotkania edukacyjne dla pacjentów i ich rodzin. W ramach projektu zostanie uruchomiona strona internetowa poświęcona kampanii www.nietracesiebie.pl. Opublikowana zostanie również książka z reportażami i wywiadami na temat schizofrenii. Oprócz bohaterów filmu pojawią się w niej także inne osoby, które zdecydowały się opowiedzieć o sobie i swoim życiu z chorobą.
Intencją organizatorów kampanii jest wsparcie chorych poprzez zbudowanie większego zrozumienia w społeczeństwie. Kampania ma być także pretekstem do rozpoczęcia dyskusji publicznej na temat schorzenia i potrzeb borykających się z nim osób.
Organizatorem kampanii jest Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Patronami projektu są: Stowarzyszenie Rodzin Działających na Rzecz Zdrowia Psychicznego „Dla Rodziny”, Stowarzyszenie POMOST, Stowarzyszenie Rodzin „Otwarty Umysł”, Polfamilia, Fundacja „Hej, Koniku”, Stowarzyszenie „Więź”. Mecenasem kampanii jest Janssen.

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson.
Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów
w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii
i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniu
i przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

preview_nietracesiebie.jpg
preview_nietracesiebie__.jpg

Nie_trace__siebie_w_schizofrenii_reportaz_.pdf

pdf | 5,35 MB

Życie bez nawrotów

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest partnerem spotu „Życie bez nawrotów”, który powstał w ramach kampanii społecznej „Schizofrenia – dramat młodych, dramat opiekunów”, realizowanej przez Fundację Instytut Ochrony Zdrowia. Spot ma zwrócić uwagę na osoby chore na schizofrenię, które mimo choroby, mogą realizować swoje plany zawodowe.