Firma Janssen nominowana w konkursie PRIX GALIEN 2016

Firma Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. została nominowana w konkursie PRIX GALIEN Polska 2016 w kategorii innowacyjny produkt stosowany w leczeniu chorych na przewlekłą białaczkę limfocytową, chłoniaka z komórek płaszcza i makroglobulinemię Waldenströma.

13 września br. kapituła konkursu PRIX GALIEN Polska 2016 ogłosiła listę nominowanych w czterech kategoriach konkursowych: innowacyjny produkt leczniczy, innowacyjne odkrycie naukowe, innowacyjny wyrób medyczny, innowacyjna kampania zdrowotna. W tym roku do nagrody zgłoszono 18 projektów. Firma Janssen została nominowana za ibrutynib, w kategorii innowacyjny produkt leczniczy stosowany w leczeniu zamkniętym.

Ibrutynib to lek stosowany w leczeniu chorych na przewlekłą białaczkę limfocytową, chłoniaka z komórek płaszcza i makroglobulinemię Waldenströma (1). Zapewnia nowe,celowane leczenie łączące skuteczność i dobrą tolerancję z wygodą dawkowania doustnego. W badaniach klinicznych wykazano prawidłowe wskaźniki odpowiedzi oraz lepszy profil bezpieczeństwa niż w przypadku chemioterapii cytotoksycznej. W niektórych badaniach uzyskano pozytywne wyniki leczenia u ok. 98% pacjentów. Równie dobre rezultatyuzyskano także w badaniach terapeutycznych chłoniaka z komórek płaszcza (MCL)(2).
Nagroda Prix Galien jest przyznawana firmom i jednostkom, które rozumieją potrzebę inwestowania w badania, najnowszą technologię i innowacyjne produkty leczniczeoraz wyroby medyczne. Laur jest nadawany przez kapitułę złożoną z wybitnychnaukowców, w tym kilku noblistów, w uznaniu technicznych, naukowych i kliniczno-badawczych umiejętności i osiągnięć umożliwiających opracowywanie innowacyjnych produktów leczniczych i wyrobów medycznych. Prix Galien jest uważana za najbardziejprestiżową nagrodę w zakresie prac badawczo-rozwojowych w biofarmacji.

Konkurs ma charakter międzynarodowy i jest corocznie przeprowadzany w wielu krajach m.in. Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Portugalii, Szwajcarii, Włoszech oraz Turcji, Izraelu RPA, oraz Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Od 2012 roku konkurs odbywa się również w Polsce. Co dwa lata organizowana jest edycja międzynarodowa, wyłaniająca spośród lokalnych zwycięzców innowacyjny produkt w skali globalnej(3).

Laureatów polskiej edycji tego najbardziej prestiżowego na świecie konkursu w zakresie medycyny i farmacji poznamy już 16 listopada br. podczas uroczystej gali, która odbędzie się w Warszawie.

Referencje:
1. European Medicines Agency, IMBRUVICA (ibrutinib), available at: last accessed March 2016.
2. Burger J.A., Tedeschi A., Barr P.M. et al., Ibrutinib vs chlorambucil in treatment-naïve chronic lymphocytic leukemia, N Engl J Med. 2015, 373: 2425-37.
3. www.prixgalien.pl.

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniui przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Potrzeba trochę szczęścia

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest partnerem kampanii Potrzeba trochę szczęścia. W jej ramach przygotowano album oraz wystawę przedstawiające osiem fotoreportaży o osobach dotkniętych białaczką, ukazujące ich świat, zmagania z chorobą i zmianę, którą im przyniosła. Ekspozycja pojawi się w głównych miastach Polski.