Miesiąc Świadomości Raka Krwi

W ramach obchodów Miesiąca Świadomości Raka Krwi odbył się pierwszy europejski szczyt dotyczący walki z tym rodzajem nowotworu organizowany przez Janssen Oncology i European Centre for International Political Economy (ECIPE). W ramach wydarzenia powstał album przedstawiający historie 18 pacjentów z całej Europy dotkniętych nowotworami krwi.

Wrzesień został ustanowiony Miesiącem Świadomości Raka Krwi (Cancer Blood Awareness Month), w którym zwraca się szczególną uwagę na tę grupę nowotworów, podejście do ich leczenia i profilaktykę. Co ważne, można je skutecznie leczyć poprzez zapewnienie pacjentom innowacyjnych opcji terapeutycznych.

Miesiąc Świadomości Raka Krwi ma na celu zwrócić szczególną uwagę w debacie publicznej i mediach na ten rodzaj nowotworu, a także wesprzeć walczących z nim pacjentów poprzez dostarczanie informacji oraz wszelkiego rodzaju pomocy psychologicznej czy organizacyjnej.

Firma Janssen uruchomiła kampanię Make Blood Cancer Visible, w której osoby dotknięte chorobą zwracają uwagę na ten rodzaj nowotworu poprzez swoją osobistą historię walki. Dzięki relacji chorych z całej Europy powstała niezwykła publikacja zawierająca prawdziwe opowieści i doświadczenia pacjentów zmagających się z chorobami hematoonkologicznymi. Mają one pomóc innymi pacjentom oraz członkom ich rodzin, opiekunom i przyjaciołom (1). Ponadto we współpracy z pacjentami powstał krótki film ilustrujący wyjątkową drogę każdej osoby dotkniętej rakiem i jej wewnętrzną walkęz chorobą. Celem klipu jest zwiększenie świadomości choroby w społeczeństwie.
Kulminacją Miesiąca Świadomości Raka Krwi będzie pierwszy europejski szczyt dotyczący polityki walki z rakiem krwi, zorganizowany 27 września 2016 przez Janssen i TheEuropean Centre for International Political Economy (ECIPE). Z powodu braku świadomości, nowotwory krwi nie są priorytetem na poziomie Unii Europejskiej i wielu rządów narodowych. Powoduje to istotne braki w realizacji świadczeń zdrowotnych, na przykład opóźnione lub błędne diagnozy, niedostateczny dostęp do nowych, innowacyjnych terapii oraz brak właściwej opieki dla najbardziej potrzebujących. Współpracując z ECIPE, Janssen ma nadzieję przyczynić się do kształtowania tej debaty.
Wzrastająca liczba zachorowań na nowotwory, w tym choroby hematoonkologiczne, to poważne wyzwanie dla systemu ochrony zdrowia. Każdego roku nowotwory krwi są diagnozowane u 900 tys. pacjentów na całym świecie1, jednak większość społeczeństwa pozostaje nieświadoma istnienia tych poważnych, często nieuleczalnych chorób. Nowotwory krwi to zbiorcza nazwa nowotworów, które dotyczą krwi, szpiku kostnego i układu limfatycznego. Większość z nich to rzadkie, zagrażające życiu choroby dotykające niewielkich populacji pacjentów, lecz razem stanowią 7% wszystkich przypadków raka (2).

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniui przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Referencje:
1. Publikacja "Make Blood Cancer Visible - patient perspectives" - załącznik.
2. World Cancer Research Fund International. Worldwide data. Available at: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts- figures/worldwide-data, last accessed July 2015.

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective0.png

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective0.png

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective.pdf

pdf | 7,78 MB

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective_1.png

Firma Janssen nominowana w konkursie PRIX GALIEN 2016

Firma Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. została nominowana w konkursie PRIX GALIEN Polska 2016 w kategorii innowacyjny produkt stosowany w leczeniu chorych na przewlekłą białaczkę limfocytową, chłoniaka z komórek płaszcza i makroglobulinemię Waldenströma.