Rak krwi – perspektywa pacjentów z 18 państw europejskich

W ramach obchodzonego na całym świecie Miesiąca Świadomości Raka Krwi Janssen-Oncology wydał publikację zawierającą historie osiemnastu osób z Europy zmagających się z tym rodzajem nowotworów.

Nowotwory krwi to zbiorcza nazwa chorób autoimmunologicznych dotyczących krwi, szpiku kostnego i układu limfatycznego. Większość z nich to rzadkie, zagrażające życiu choroby dotykające niewielkich populacji pacjentów. Razem stanowią jednak 7% wszystkich przypadków raka. Każdego roku nowotwory krwi są diagnozowane u 900 tys. (1) pacjentów na całym świecie, jednak większość ludzi pozostaje nieświadoma istnienia tych poważnych, często nieuleczalnych chorób. Istnieje około 140 różnych rodzajów nowotworów tego rodzaju m.in. białaczka, chłoniak i szpiczak mnogi. Ze względu na ich niejednorodność i zróżnicowanie towarzyszących im dolegliwości często są to choroby, których nie jesteśmy świadomi.

W ramach obchodów Miesiąca Świadomości Raka Krwi firma Janssen uruchomiła kampanię Make Blood Cancer Visible, w której osoby dotknięte chorobą zwracają uwagę na ten rodzaj nowotworu poprzez swoją osobistą walkę.

Niniejszy album jest piękną kolekcją osobistych historii ludzi z całej Europy. Mamy nadzieję, że zwiększą one świadomość wpływu tych chorób i pomogą pacjentom oraz ich najbliższym. Wierzymy również, że przyczynią się do zwiększenia świadomości raka wśród interesariuszy, którzy mogą wprowadzić realne zmiany – mówi Jane Griffiths, Company Group Chairman EMEA.
W ramach kampanii Make Blood Cancer Visible powstał również krótki film wideo przedstawiający osobistą, emocjonalną, wewnętrzną walkę pacjentów z chorobami hematoonkologicznymi. Celem filmu jest zwiększanie świadomości i zachęcanie osób dotkniętych nowotworami krwi do wspierania się w walce z chorobą i współdzielenia swoim doświadczeniem (2).

Album „Make Blood Cancer Visible – Patient Perspectives” w wersji elektronicznejdostępny jest pod linkiem.

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniu i przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Więcej informacji pod adresem www.janssen.com/poland

Referencje:
1.  World Cancer Research Fund International. Worldwide data. Available at: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts- figures/worldwide-data Last accessed July 2015.
2.  janssen.com/emea/ make-blood-cancer-visible, dostęp: 6.09.2016 r.

_________________________________

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective.pdf

pdf | 7,78 MB

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective2.png

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective.png

Make_blood_cancer_visible_patient_perspective_1.png

Miesiąc Świadomości Raka Krwi

W ramach obchodów Miesiąca Świadomości Raka Krwi odbył się pierwszy europejski szczyt dotyczący walki z tym rodzajem nowotworu organizowany przez Janssen Oncology i European Centre for International Political Economy (ECIPE). W ramach wydarzenia powstał album przedstawiający historie 18 pacjentów z całej Europy dotkniętych nowotworami krwi.