Zdrowiepsychiczne.pl − portal dla pacjentów

Janssen Polska uruchomił serwis Zdrowiepsychiczne.pl z myślą o osobach cierpiących na schizofrenię i ich najbliższych. Serwis przybliża problematykę jednej z najpoważniejszych chorób psychicznych.

Portal stanowi kompendium wiedzy na temat choroby, jej specyfiki oraz sposobów leczenia. W poszczególnych zakładkach użytkownik może się dowiedzieć, jakie sąpierwsze objawy schizofrenii, czym jest zdrowie psychiczne i jak je zachować. Oddzielnasekcja została poświęcona roli i sposobom wsparcia przez najbliższych. Na platformieznajdują się także mapa placówek oraz lista dodatkowych form opieki.

W Polsce zapadalność na schizofrenię szacuje się na około 15 przypadków na 100 tys. osób rocznie. Jest ona dwukrotnie częściej diagnozowana wśród mężczyzn,a średni wiek pacjenta w chwili rozpoznania to zaledwie 27 lat(1). Co więcej, schizofreniawywiera niezwykle silny wpływ nie tylko na życie samego chorego, ale również na życie jego najbliższych. Dlatego tak ważne jest kompleksowe leczenie obejmujące psychoedukację, psychoterapię, terapię zajęciową oraz farmakoterapię.

1.  Drapała A., Gierczy ski J., Karczewicz E., Sielicki P., Schizofrenia − analiza kosztów ekonomicznych i społecznych, Uczelnia Łazarskiego 2015.

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz choróbmetabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniui przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Nie oddawaj niezależności - oddaj cukier!

Firma Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. zainicjowała kampanię edukacyjną Oddaj cukier, której celem jest edukacja i budowanie świadomości wśród osób cierpiących na cukrzycę i ich bliskich.