Łuszczyca24.pl − portal dla pacjentów

Z myślą o pacjentach zmagających się z łuszczycą Janssen Polska uruchomiłportal www.luszczyca24.pl będący kompendium wiedzy na temat choroby.

Serwis stanowi źródło rzetelnej wiedzy na temat łuszczycy oraz metod jej leczenia. Podzielony został na sekcje tematyczne umożliwiające w łatwy sposób odnaleźć pożądaneinformacje. Pierwsza z zakładek – O łuszczycy – zawiera informacje o samej chorobie, jej źródłach i objawach oraz podsekcję z najczęściej zadawanymi pytaniami. Kolejnazakładka – Leczenie – została poświęcona najpopularniejszym metodom terapeutycznym stosowanym w łuszczycy. W serwisie można również znaleźć historie pacjentów orazmapę placówek.

Portal jest współtworzony przez zespół doświadczonych ekspertów związanych z Unią Stowarzyszeń Chorych na Łuszczycę. Jednym z głównych celów koalicji jestdążenie do eliminacji zmian skórnych w jak największym zakresie u wszystkich pacjentów z łuszczycą. Korzystając z dostępu do najnowszych osiągnięć naukowych, Unia poszukuje możliwości identyfikacji szans na zapobieganie tej chorobie, wczesnespowolnienie jej postępu i wydłużenie okresu remisji.

Łuszczyca dotyka około 125 mln ludzi na świecie, w krajach rozwiniętych dotyczy 4,6%populacji(1). W Polsce częstość występowania łuszczycy w populacji ogólnej utrzymuje się na poziomie około 2%(2). Istotne znaczenie w leczeniu mają odpowiednio wczesnadiagnoza i szybkie rozpoczęcie terapii. Łuszczyca jest chorobą nieuleczalną, może przybierać różne stopnie nasilenia, wtym nawet powodować zajęcie całej skóry, a brak systematycznej terapii może prowadzić do powikłań zdrowotnych, takich jak zaburzenia w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych czy łuszczycowe zapalenie stawów.

1. Smith Y., Psoriasis Epidemiology, 11.11.2015, http://www.news-medical.net/health/Psoriasis-Epidemiology.aspx, dostęp: 14.04.2016.
2. Kowzan-Korman A., 2003, Łuczkowska M., 2005, Zimmermann-Górska I., 2014, AOTMiT, 4/2015.

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, onkohematologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz choróbmetabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniui przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Poradnik_pacjenta__uszczyca.pdf

pdf | 1,83 MB

_USZCZYCA.png

kogo_dotyka__uszczyca.png

Zdrowiepsychiczne.pl − portal dla pacjentów

Janssen Polska uruchomił serwis Zdrowiepsychiczne.pl z myślą o osobach cierpiących na schizofrenię i ich najbliższych. Serwis przybliża problematykę jednej z najpoważniejszych chorób psychicznych.