Kurs na pracę, czyli jak zatrudniać osoby z zaburzeniami psychicznymi

Janssen partnerem programu

Kurs na pracę, czyli jak zatrudniać osoby z zaburzeniami psychicznymi

W Krajowej Izbie Gospodarczej podpisano Porozumienie na rzecz Zatrudnienia Wspomaganego będące elementem programu "Kurs na pracę. Zatrudnienie wspomagane dla osób z zaburzeniami psychicznymi". Partnerem programu jest firma Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o.

Celem inicjatywy jest wsparcie na rynku pracy osób z zaburzeniami psychicznymi oraz prowadzenie działań na rzecz upowszechniania modelu wspomagania w zatrudnieniu osób chorych psychicznie. Porozumienie podpisali przedstawiciele organizacji pozarządowych.

Inicjatorzy projektu chcą także prowadzić edukację w zakresie terapeutycznej roli zatrudnienia w wypadku osób z zaburzeniami psychicznymi i budowania dojrzałego rynku pracy dla tych osób wykorzystującego model zatrudnienia wspomaganego.

Równolegle do działań systemowych są prowadzone działania edukacyjne. Kurs na pracę. Zatrudnienie wspomagane dla osób z zaburzeniami psychicznymi ma za zadanie promocję modelu zatrudnienia wspomaganego jako najskuteczniejszej metodyaktywizacji zawodowej osób z zaburzeniami psychicznymi oraz działanie na rzecz włączenia tego modelu do krajowego systemu wsparcia osób niepełnosprawnych.

Głównym założeniem programu jest wykazanie, że osoba chorująca psychicznie może się stać pełnowartościowym uczestnikiem rynku pracy. Wystarczy zapewnić jej odpowiednio sprofilowane wsparcie opieki środowiskowej i psychologa oraz ciągłość leczenia.

W ramach programu powstała strona internetowa www.kursnaprace.org skierowana do osób z zaburzeniami, pracodawców zatrudniających lub chcących zatrudnić osoby niepełnosprawne oraz do organizacji pozarządowych prowadzących działania w obszarze zatrudnienia wspomaganego.

Projekt Kurs na pracę. Zatrudnienie wspomagane dla osób z zaburzeniami psychicznymi powstał z inicjatywy Koalicji na rzecz Osób z Niepełnosprawnością oraz Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Mecenasem projektu jest firma Janssen.

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologiii psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązaniaz zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają ludziom na całym świecie. Swoją działalność opiera na zaufaniui przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

KURS NA PRACĘ MAGDALENA BOJARSKA

preview_Knp.png

Kurs na prace

Kurs_na_prace__czyli_jak_zatrudniac__osoby_z_zaburzeniami_psychicznymi_informacja_dodatkowa.docx

docx | 209 KB

kursnaprace_logo.jpg

Kurs_na_prace__informacja_prasowa.docx

docx | 212 KB

Kurs_na_prace__informacja_dodatkowa.docx

docx | 214 KB

Łuszczyca24.pl − portal dla pacjentów

Z myślą o pacjentach zmagających się z łuszczycą Janssen Polska uruchomiłportal www.luszczyca24.pl będący kompendium wiedzy na temat choroby.