Produkty Janssen na liście leków podstawowych WHO

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała nowy wykaz leków podstawowych. Lista jest publikowana przez WHO od 1977 roku i aktualizowana co dwa lata. W najnowszej wersji jest 433 substancji czynnych, w tym 6 produkowanych przez Janssen.

Zaktualizowana lista EML (The WHO Essential Medicine List) zawiera trzydzieści nowych leków dla dorosłych i dwadzieścia pięć dla dzieci. Wśród nowych substancji czynnych znalazło się
6 produkowanych przez Janssen tj: bedaquiline, darunavir, simeprevir, doxorubicin, haloperidol, risperidon.

Największe zmiany na liście dotyczą antybiotyków. Podzielono je na trzy grupy: ACCESS (stosowane rutynowo w leczeniu infekcji bakteryjnych), WATCH (antybiotyki stosowane w I lub II linii leczenia, ale do rzadko występujących zakażeń i RESERVE (zwane inaczej lekami „ostatniej szansy”, po które można sięgać przy ciężkich zakażeniach, kiedy inne metody zawiodły).

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą̨ do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają̨ ludziom na całym świecie. Swoją działalność́ opiera na zaufaniu i przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Europejski Dzień Prostaty