Biała Księga – Przewlekła Białaczka Limfocytowa

Janssen opublikował raport

Biała Księga – Przewlekła Białaczka Limfocytowa

Janssen opublikował raport „Biała Księga - Przewlekła Białaczka Limfocytowa”, opracowany w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „Życie mamy we krwi”. To pierwsza tak obszerna publikacja dotyczącą przewlekłej białaczki limfocytowej, przedstawiająca zasady diagnostyki, leczenie, a także sytuację chorych w Polsce na tle innych krajów europejskich.

W Polsce na przewlekłą białaczkę limfocytową (PBL) choruję blisko 17 tys. pacjentów więcej mężczyzn niż kobiet[1]. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem i dotyka przede wszystkim osób starszych, głównie po 65 r. ż[2]. Odsetek chorych przeżywających 5 lat od momentu diagnozy, jest jednym z najniższych w Europie, a nawet w Europie Środkowej i Wschodniej (średni odsetek przeżyć́ 5-letnich dla całej Europy wynosi 71% - w Polsce jedynie 53%[3]).

Według raportu "Biała Księga - PBL", winna jest temu ograniczona dostępność do nowoczesnego leczenia i diagnostyki oraz niewystarczająca liczba hematologów. Autorzy publikacji podkreślają, że obecnie przewlekła białaczka limfocytowa może być skutecznie leczona, w Polsce jednak pacjenci mają ograniczony dostęp do nowoczesnych terapii. Największym wyzwaniem terapeutycznym jest leczenie chorych z agresywną postacią PBL – z delecją 17p, z którą zmaga się 7% pacjentów.

Referencje:
[1] AOTMiT. Wniosek o objęcie refundacją i ustalenie urzędowej ceny zbytu leku Imbrutynib (ibrutynib) w ramach programu lekowego: „Ibrutynib w leczeniu chorych na przewlekłą białaczkę limfocytową (ICD 10 C91.1)”. Analiza wery kacyjna. 1 kwietnia 2016 r.
[2] Food and Drug Administration. Breakthrough Therapy Approvals. Previous Cumulative CY CDER BT Approvals. Źródło: https://www.fda.gov/downloads/Drugs/DevelopmentApprovalProcess/ HowDrugsareDevelopedandApproved/DrugandBiologicApprovalReports/ NDAandBLAApprovalReports/UCM481542.pdf [dostęp: 18.03.2017]
 [3] De Angelis R, Minicozzi P, Sant M, et al. Survival variations by country and age for lymphoid and myeloid malignancies in Europe 2000-2007: Results of EUROCARE-5 population-based study. Eur J Cancer 2015. [Epub ahead of print]

Janssen-Cilag Polska Sp. z o.o. jest firmą farmaceutyczną należącą̨ do koncernu Johnson & Johnson. Swoje działania koncentruje na zaspokojeniu najważniejszych potrzeb medycznych naszych czasów w kluczowych obszarach terapeutycznych, głównie w dziedzinie onkologii, hematoonkologii, immunologii, neurobiologii i psychiatrii, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych.

Realizując zobowiązania wobec pacjentów, rozwija innowacyjne produkty, usługi oraz zintegrowane rozwiązania z zakresu opieki zdrowotnej, które pomagają̨ ludziom na całym świecie. Swoją działalność́ opiera na zaufaniu i przejrzystym dialogu ze wszystkimi partnerami.

Raport_Biała Księga PBL.pdf

Raport_Biała Księga PBL.pdf

Raport_Biała Księga PBL_prezentacja.pdf

pdf | 3,69 MB

White Paper.pdf

pdf | 2,72 MB

Biala Ksiega - PBL, szanse i nadzieja na przyszlosc dla chorych w Polsce.pdf

Produkty Janssen na liście leków podstawowych WHO

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała nowy wykaz leków podstawowych. Lista jest publikowana przez WHO od 1977 roku i aktualizowana co dwa lata. W najnowszej wersji jest 433 substancji czynnych, w tym 6 produkowanych przez Janssen.